Kokkin wint eerste blooker prijs

From wikikotten
Jump to: navigation, search

Kokkin wint eerste Blooker-prijs De pagina uit de krant als PDF Klik hier !

De Amerikaanse kokkin Julie Powel wint de prijs voor boeken die hun leven als weblog begonnen. Uitgeverijen zijn amper begonnen het opmerkelijkste talent van het internet in boekvorm uit te geven, of daar is de eerste literaire prijs voor die ex-blogs al. Hij werd, met een knipoog naar de gereputeerde Man Booker Prize, de Blooker Prize genoemd. De Amerikaanse kokkin Julie Powell won de eerste editie met haar boek Julie and Julia: 365 days, 524 recipes, 1 tiny apartment kitchen .

Er staan naar schatting zestig miljoen weblogs of blogs op het internet. Onvermijdelijk wordt een aantal daarvan door getalenteerde auteurs geschreven. Een week nadat de Iraakse blogster Riverbend werd genomineerd voor de Britse Samuel Johnson Prijs voor non-fictie, werd de eerste Blooker Prize uitgereikt - voorbehouden voor boeken die ooit begonnen als blogs. De prijs wordt uitgereikt door Lulu, een website voor schrijvers die hun eigen materiaal willen uitgeven. De website noemt blooks ,,de nieuwe boeken, een hybride literaire vorm in de voorhoede van zowel literatuur als technologie.

De blog van Julie Powell was oorspronkelijk een on line verslag over haar pogingen om alle recepten te recreëren uit een kookboek van 1961, Mastering the art of French cooking van Julia Child. ,,De reacties op mijn weblog en de correspondentie met anderen verplichtte me om eerlijk te blijven en gaf me moed om te blijven schrijven zonder dat ik de pest aan mezelf kreeg, zo reageert Powell.

Overigens lijkt eten belangrijker dan seks in de blogs: de tweede prijs ging weliswaar naar de memoires van de ex-prostituee Belle de Jour, maar de derde prijs was voor Russel Davies. Die Britse gastronomische journalist maakte een lijst van de beste eetcafés in Groot-Brittannië, Eggs, bacon, chips and beans .