HRJ

From wikikotten
Jump to: navigation, search

Wat is de Hoge Raad voor Justitie

From wikipedia: De Hoge Raad voor de Justitie werd op 1 maart 1999 opgericht om het vertrouwen van de burger in justitie uit te breiden. Het is een Belgische overheidsinstantie.

Een organisatie die de justitie (politie en andere) moderniseren zodat ze minder bureaucratisch, proceduralistisch en hiërarchisch zouden werken.

From HRJ:

aanleiding

De vertrouwenscrisis naar aanleiding van de Dutroux-zaak vormt de onmiddellijke aanleiding tot het ontstaan van de Hoge Raad voor de Justitie. De dieperliggende oorzaken moeten evenwel gezocht worden in een aanhoudend en latent ongenoegen bij het publiek over de gebrekkige en archaïsche werking van ons politieel en justitieel apparaat.

aanleiding link

Drievoudige opdracht

From wikipedia:

De opdracht is drieërlei:

  • Externe controle uitoefenen op de werking van de justitie, onder meer via de klachtenbehandeling;
  • Adviezen verstrekken voor een betere werking van justitie;
  • Objectieve benoemingen en gepaste opleidingen van het personeel.

From HRJ:

  • Extern toezien op de werking van de rechterlijke orde, inclusief de behandeling van klachten ;
  • Aan de politieke verantwoordelijken adviezen verstrekken voor een betere werking van de magistratuur ;
  • Een bepalende rol spelen in het benoemings- en vormingsbeleid bij de magistratuur, en dit op een objectieve manier.

gegronde klacht

Is de klacht gegrond, dan zal de Raad een oplossing voorstellen aan de bevoegde overheden en eventueel een aanbeveling formuleren om de werking van de justitie te verbeteren.

ongegronde klacht

Een ongegronde klacht wordt niet verder behandeld. De persoon die ze indiende wordt hiervan op de hoogte gebracht, met opgave van de reden.

is de klacht binnen de bevoegdheid

Wat gebeurt er als u uw klacht ingediend heeft ? Om een 'geldige' klacht in te dienen, moet u ervoor zorgen dat de Hoge Raad over alle nodige informatie beschikt. Pas dan is uw klacht ontvankelijk, zoals dat heet. Zijn de feiten niet gedateerd? Ontbreken uw handttekening of identiteitsgegevens? Dan wordt de klacht als niet-ontvankelijk beschouwd. Valt de klacht buiten de bevoegdheid van de Hoge Raad? Dan wordt ze doorverwezen naar de bevoegde instantie. Die houdt de Raad dan op de hoogte van het verder verloop. Gaat het om een klacht waarbij de Hoge Raad volgens de wet mag optreden, dan wordt de klacht daadwerkelijk behandeld.

Concreet betekent dit dat de betrokkenen kunnen gehoord worden, dat er bijkomende uitleg en verduidelijking gevraagd wordt, dat standpunten vergeleken worden.Kortom, de Raad zal het mogelijke doen om te kunnen oordelen of de klacht gegrond is of niet.