Emily in het nieuwsblad 29 02 2008

From wikikotten
Jump to: navigation, search

source

http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=4C1OML6G


ScreenshotEmilyNieuwsblad.jpg

We vonden zelfs condooms en medicijnflesjes op onze school

't Veertje voert actie tegen sluikstorten

HAMME - Leerkrachten, kinderen en hun ouders en grootouders voerden actie tegen sluikstorten rond leefschool 't Veertje in Hamme. 'Mensen gooien zelfs condooms en medicijnflesjes over de draad van het schooldomein', stelt Angie Snoeys, mama van Diego, vast.

Gekleed als vuilnisophalers en poetsvrouwen trokken de actievoerders van 't Veertje gisteren door de Hamse straten. Paul De Malsche

Gekleed als vuilnisophalers trokken de actievoerders van 't Veertje, gelegen op de hoek van de Veldstraat en de Pater Vertentenstraat, door de straten. 'We vragen in ons pamflet aan de buurtbewoners om mee een oogje in het zeil te houden', licht kleuterleidster Iris Breda toe. Charlotte Persiau (11) had zich helemaal uitgedost als poetsvrouw Maria uit de tv-serie Schoon en meedogenloos. 'Wij vinden het niet leuk om het zwerfvuil te moeten ruimen', zegt het meisje. 'Het heeft weinig zin, want een week later vinden we weer veel van die troep terug.' Gilles Goossens (10) is al even boos. 'Wie doet nu zoiets?', vraagt hij. 'Vooral na het weekend vinden we telkens weer blikjes, gebroken glas, ijzerdraad en ander afval.'

Tania Engels is mama van Roselien (10), Wannes (9), Hannelore (7) en Helena (6). 'Tijdens de krokusvakantie hebben we met een ploeg van ouders, leerkrachten en kinderen het hele domein rond ons schooltje opgeruimd', zegt zij. 'Na Nieuwjaar vonden we hier heel wat gebroken champagneglazen en -flessen terug. We schrikken al niet meer van nog halfgevulde mayonaisepotten of aanstekers. Daarom hebben we met de ouderwerking deze actie uitgewerkt. De kinderen maakten protestborden en slogans. Daarbij wilden we vooral positief uit de hoek komen.' Getuige daarvan volgende slogan: Bedankt om het niet meer te doen, daar zullen we ons hoedje voor afdoen!

Na hun rondgang in de buurt vervoerde de schoolbus de groep naar het gemeentehuis. Daar vroegen ze aan burgemeester Paul Van de Casteele (CD&V) om een kruiwagen vol zwerfvuil te mogen ruilen voor een grote vuilnisbak. 'We vragen ook dat de politie regelmatig controle doet. Misschien kan de gemeente ook enkele borden plaatsen met een waarschuwende vinger en de slogan Niet sluikstorten, wij zien u zoals er elders staan in de gemeente', besluiten Angie en Tania.