Corneille

From wikikotten
Jump to: navigation, search

CORNEILLE (Corneille VAN BEVERLOO) Luik 1922

“Corneille is een gepassioneerd schepper van vormen en kleuren, voor wie de lithografie een van de beste uitdrukkingsvormen is: onder de pers worden zijn voorstellingen voorgoed gefixeerd, als versteend, streng achter de vrolijke kleuren.” Dit schrijft kunstenaar Enrico Baj over Corneille met wie hij in 1964 in Parijs enige tijd samenwerkte. Corneilles werken zijn altijd uitbundig van kleur en vaak lijken zij een passage uit een verhaal of gedicht. Dat blijkt ook wel uit de vele brieven die Corneille schrijft aan zijn mede kunstenaarsvrienden. Corneille heeft heel veel reizen gemaakt naar praktisch alle uithoeken van de wereld en hij beschrijft zijn ervaringen vaak vergezeld van tekeningetjes.

Corneille wordt in 1922 als Guillaume Corneille van Beverloo in Luik (België) geboren uit Nederlandse ouders. In 1940 verhuist Corneille naar Amsterdam alwaar hij een cursus tekenen en etsen volgt aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. Als schilder is Corneille autodidact. Zijn grote inspiratiebron zijn zijn verre reizen. In zijn vroege werk uit de jaren 50 is vooral Afrika een grote inspiratiebron. Laat jaren 50, begin 60 zijn Midden-Amerika en het Caribisch gebied van invloed op zijn werk; de kleuren zijn uitbundiger en hebben veel gemeen met de volkskunsten die hij daar ziet. Verder is Corneille gefascineerd door vrouwen, vissen, katten en vogels, en deze spelen, al dan niet in combinatie met elkaar, vaak een rol in zijn werk.

In 1948 richt Corneille samen met o.a. Karel Appel en Constant de Nederlandse Experimentele Groep op. Deze groep vertegenwoordigt later dat jaar de ‘Amsterdamse’ tak van de Cobra-groep die in Parijs wordt opgericht. Cobra is een schilderscollectief van beginnende kunstschilders uit COpenhage, BRussel en Amsterdam. Als symbool gebruiken zij de opgerolde cobraslang. Cobra bestaat slechts drie jaar maar is bij zo’n groot publiek bekend dat de groep nu nog steeds ‘voortleeft’.

In 1950 verhuist Corneille naar Parijs. Hij blijft de hele wereld over reizen maar ziet in Parijs toch een soort ‘thuishaven’. Het werk van Corneille is over de hele wereld te zien. Zo heeft hij in bijna elke grote stad op de wereld wel een expositie gehad of is er momenteel een gaande. Zijn werk is ook te bewonderen op bijvoorbeeld horloges en stropdassen wat hem vandaag de dag ook toegankelijk maakt voor het jonge publiek dat (nog) niet in de gelegenheid is om een kunstwerk van hem aan te schaffen.

Schilder, tekenaar, graficus en keramist. Tekenopleiding aan de Academie van Amsterdam (1940-43). Autodidact als schilder. Na WO II, samen met Constant en K. Appel, oprichter van de Experimentele Groep en van het tijdschrift Reflex; deze onderhouden contacten met de Groupe Surréaliste Internationale van Asger Jorn. Deze groepen zijn, samen met onze landgenoot Christian Dotremont, in 1948 de oprichters van Cobra. Vestigt zich in 1950 in Parijs. Werkt in 1953 in het gravureatelier van S.W. Hayter (L�Atelier 17) in Parijs. Werkt in 1954 als keramist in Albisola/Italië. Onderneemt talrijke reizen naar de diverse continenten. Eerste individuele tentoonstelling in 1946 (Groningen). Stelt vanaf 1947 met Appel tentoon en neemt vanaf 1949 deel aan de groepstentoonstellingen van Cobra. Neemt aan talrijke internationale tentoonstellingen deel, o.m. in 1957 in Parijs aan het Salon van Réalités Nouvelles. Zijn werk in een kubistische beeldentaal wordt aanvankelijk sterk beïnvloed door Picasso en Matisse. De kennismaking met het werk van Paul Klee en Miro, de surrealisten en met l�écriture automatique zal zijn werk gaan beheersen. Creëert in krachtige kleurexplosies een poëtisch plastisch oeuvre op de rand van de figuratie en de abstractie. Schildert vanaf ca. 1970 naakten in zon overgoten exotische landschappen. Werk o.m. in de Musea van Brussel, Charleroi, Gent, Luik, Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam, Silkeborg, Berlijn en Düsseldorf.